VELKOMMEN TIL RINGERIKES BIRØKTERLAG

VISSTE DU?

OFTE STILTE SPØRSMÅL ...

DU HAR FUNNET EN SVERM,
HVA ER Å GJØRE?

Hvis du oppdager en sverm, er det enklest om du tar kontakt med svermansvarlig Johann Elbe (968 36 688‬) i Ringerikes Birøkterlag. Vi har oversikt over de forskjellige birøkterne i distriktet og vet dermed hvor svermen som du ha oppdaget muligens kommer fra. Ofte kan en birøkter i nærheten være rask ute for å hjelpe deg med rådgivning og tilsvarende tiltak.

Lettest er et tiltak gjort i de første timene. Hvis svermen er godt tilgjengelig så kan den tas ned med en gang. Hvis svermen derimot har allerede etablert seg et sted kan det hende at den blir vanskelig å få tak i. Ofte er en vurdering på stedet nødvendig - og en slik befaring kan foretas til ca. kr 250 i distriktet. Kan svermen hentes så oppstår det mest ingen gebyr.

Dog er birøkterens muligheter begrenset og en innsats av skadedyrstjenesten til huseierens bekostning kan bli den eneste løsningen i slutten.
Lokallaget forebygger med god informasjon så at sverming ikke forekommer ;O). Men når det har skjedd vil vi i alle fall bistå deg å finne den beste løsningen!

DU VIL BLI MEDLEM I LOKALLAGET,
HVORDAN?

For å bli medlem i Ringerikes Birøkterlag fyller du ut registreringen i Norges Birøkterlag og velger Ringerikes Birøkterlag fra listen.

Velkommen hos oss i et av Buskeruds største lokallag!!!

DU VIL BLI BIRØKTER,
HVORDAN DET?

Den vanlige måten å bli birøkter på er å melde seg til nybegynnerkurs hos birøkterlaget i ditt distrikt. Dette kurset begynner vanligvis tidlig på våren og går gjennom hele sesongen. Kurset koster 1500,- for en, og 2500,- for to i lokallaget vårt.

Datoene til årets kurs er nå satt. Kursdeltagerne møtes til 8 samlinger - vi tok oppstart den 8. april og har siste sammenkomst den 16. september. Kurset er allerede full booket. Men hvis dere blir flere så kan et ekstra kurs tenkes - bare send forespørselen.

Kursansvarlig er Torbjørn Røberg, assistert av Johann Elbe.

Ved interesse kan des muligens etableres en fadderordning i.f.m. avleggersalg. Altså spør deg fram der du ønsker å kjøpe avleggerne dine fra.

DU VIL KJØPE/SELGE BIER, MATERIALE ELLER UTSTYR?

Er du interessert i å få kjøpt nye dronninger, hele bifolk, planlegger du å utvide bigården med brukt materiell eller skal det bli noe annet utstyr på slyngerommet ditt? Lurt å sjekke innlegg i den regionale facebookgruppen Ringerikes Birøkterlag. Den er lukket, ja. Men medlemskapet blir rask opprettet etter forespørselen. 

En stor fordel med kjøp fra lokal kjente birøktere er da vel en viss trygghet. For at du skal bli mest fornøyd tilbyr noen byttegaranti og fadderordning med i avleggerpakken for nybegynnere.

Blir det ikke noe her prøv med denne gruppen: Birøkt kjøp og salg. 
Greit mulig å få kjøpt brukt -> bare pass med alt kjøp at bigården/birøkteren du overtar fra er sertifisert. Dette for å unngå smitte!

Sist så er vel Honningsentralen SA å nevne i.f.m. nykjøp - dette er den største forhandleren av kubemateriale i distriktet. Alternativt burde nevnes Kube BirøktApinor og Trolsk Skog med dels gode alternativer innen biutstyr eller kubemateriell baserende på norsk standard.

DU VIL FÅ RETT TIL EGENSERTIFISERING,
HVORDAN FÅR DU DET TIL?

Sjansen for sertifiseringskurs (kalles også kompetansekurs) i 2020 har gått. Dette blir en gang i året gjennomført med avsluttende sentral godkjenning av Norges Birøkterlag. Opplegget er utarbeidet i samarbeid med studieforbundet `natur og miljø´ (nærmere kursinfo). Det kreves deltakelse på en obligatorisk kurskveld som i Buskerud holdes i Modumheimen (Åmot) innen februar/mars hvert år. Bestått sertifisering er gyldig i 10 år. Sjekk i tilfelle din egen sertifisering og planlegg tilsvarende kurs i 2021.

Forøvrig er kurset lagt opp som en studiering der man møtes et sted fire ganger i januar og februar og jobber med oppgaver om forebyggende bi-helsearbeid og mulige biesykdommer. Nylig oppdatert studieheftet `Sykdom og hygiene hos bier. Kompetansekurs i birøkt.` blir delt ut fra kursleder på første møte.

I tillegg til det faglige aspektet er det veldig hyggelig å møtes og dele bieopplevelser, tips & praktiske løsninger med andre likesinnede!

Næmere info om neste kurs blir lagt ut her i januar 2021.

VI ER PÅ FACEBOOK OGSÅ!

Laget har i desember 2019 fått en egen gruppe hvor du kan dele på gode erfaringer, stille spørsmål om kanskje rare observasjoner, samt kjøpe og selge utstyr, dronninger eller hele bifolk på utstyr. Ta en titt!

DU VIL FINNE EN GOD PLASS TIL DINE BIER,
ELLER VIL DU KANSKJE SETTE OPP EN ANNEN BIGÅRD?

Da er det lurt å sjekke først området der du planlegger å slå deg ned!
Alle birøktere er lovlig forpliktet til innrapportering av sine bigårder til Mattilsynet.
Og det ble utarbeidet en utmerket kartløsning til å få tilsvarende oversikt.
(... p.g.a. sikkerhetsbetenkninger legger vi den ikke offentlig tilgjengelig her. Ved interesse ta kontakt med nettansvarlig så får du tilgang til detaljene.)

Ellers kan du registrere og avregistrere bigårdene dine her -> direkte på Mattilsynet`s sider.

BIRØKT I NORDEN

Alle nordiske landslag innen birøkt:

Copyright 2020 Ringerikes Birøkterlag. Alle rettigheter forbeholdt. | Design by Nettlyst